Handleiding bij het Corpus Dialectmateriaal Pieter Willems

1. Zoeken in het corpus

Het Corpus Dialectmateriaal Pieter Willems kan worden doorzocht door bovenaan op het linkertabblad Zoek te klikken: .

Voor een zoekopdracht in het corpus moeten twee zoekvelden worden ingevuld:

 1. zoektermen: links bovenaan, onder het kopje 1. Selecteer zoekterm(en)
 2. schriftjes: rechts bovenaan, onder het kopje 2. Selecteer schriftje(s)

Voor beide zoekvelden verloopt de selectie van zoektermen op dezelfde manier:

 1. selecteer een zoekvak door er met de muisaanwijzer in te klikken
 2. kies een 'zoekmodus' door het betreffende bolletje aan te vinken:
  zoekterm(en):
  • alfabetisch: het corpus wordt doorzocht op zoektermen die beginnen met de geselecteerde letters; resultaten worden alfabetisch geordend op het woordbegin
  • retrograde: het corpus wordt doorzocht op zoektermen die eindigen met de geselecteerde letters; resultaten worden alfabetisch geordend op het woordeinde
  schriftje(s):
  • plaatsnaam: het corpus wordt doorzocht op schriftjes waarvan de plaatsnaam van de opnameplaats een woord bevat dat begint met de opgegeven letters; resultaten worden alfabetisch geordend op plaatsnaam
  • kloekecode: het corpus wordt doorzocht op schriftjes waarvan de Kloeke-code waarmee de opnameplaats wordt aangeduid begint met de opgegeven letters; resultaten worden alfabetisch geordend op Kloeke-code
 3. begin een zoekwoord te typen
 4. er klapt een hulplijst open met zoekwoorden die voldoen aan de huidige invoer (deze selectie wordt bijgewerkt bij elke nieuwe letter die in het zoekvak wordt getypt)
 5. selecteer één of meer zoekwoord(en) door erop te klikken
 6. verberg de hulplijst door elders op het scherm te klikken

Bij elke selectie van een zoekwoord wordt die in het zoekveld opgenomen, met een groene (zoekgermen) of blauwe (schriftjes) achtergrond. Let erop dat alle zoekwoorden een gekleurde achtergrond hebben in het zoekveld, zoniet wordt de term niet opgenomen in de zoekactie!

Herhaal deze stappen tot u al uw gewenste zoekcriteria hebt ingevuld. Start de zoekactie naar de geslecteerde zoekterm(en) in de geselecteerde schriftje(s) door op de knop zoek te klikken. Vervolgens worden de gevonden resultaten onder het zoekformulier getoond.

2. Zoekresultaten bekijken

Zoekresultaten worden getoond onder het zoekformulier (waar de opgegeven zoekcriteria eveneens zichtbaar blijven). Per zoekresultaat worden volgende gegevens aangeduid:

Zoekresultaten worden standaard geordend volgens Kloeke-code. Deze ordening kan geheroriënteerd worden door één van de opties te kiezen uit de lijst naast Sorteer op:

De zoekresultaten worden aangeboden als een lijst van hyperlinks, die telkens leiden naar de betreffende afbeelding die het zoekresultaat bevat. Door op deze hyperlinks te klikken, verschijnt de afbeelding rechts van de lijst.

Bovenaan elke afbeelding wordt een knoppenbalk getoond waarmee de afbeeldingen kunnen worden vergroot of verkleind:

Daarnaast kunnen afbeeldingen ook vergroot en verkleind worden door de muisaanwijzer erboven te plaatsen en vervolgens te 'scrollen' met het muiswiel.

In vergrote afbeeldingen kan worden genavigeerd door de afbeelding te 'verslepen' naar de gewenste plek. Dat kan door op de afbeelding te klikken, de muisknop ingedrukt te houden, en vervolgens de muisaanwijzer te bewegen. De afbeelding volgt dan de muisaanwijzer.